Sivota på egen hånd - næsten

AF STED

I foråret 2015 blev jeg udsendt af en kollega, der bad mig lave research et sted på det græske fastland. Sådan bare lige tjekke nogle strande og restauranter ud og så i øvrigt beskrive feriestedet Sivota, der ligger ud for Korfus østvendte kyst. Jeg sagde ja tak – man er vel en høne og ikke en kylling?

Se det var en udfordring. Hvordan skulle jeg komme til målet. Sivota er lufthavnsløs, og nærmeste landingsplads er Preveza. Problemet var, at der så tidligt i maj endnu ikke gik fly dertil. Altså måtte det blive Korfu og videre derfra med en færge til Igoumenitsa. Derfra var der 25 kilometer til Sivota – og den tur skulle så forceres med en lejet, billig bil. Valget faldt på en Fiat 1.0, der er noget sløvere i optrækket end min egen højtelskede VW UP. Ikke desto mindre følte jeg mig som en globetrotter. Aldrig før i mit lange liv havde jeg egenhændigt ført en lejebil ad snørklede, ukendte veje. Sikke en sejr.

ANGELA

Jeg havde bestilt feriebolig på forhånd. Valget faldt på Angelas’ Studios midt i en grøn have og med udsigt til både hav og en hest.

Angela er en sød, jævnaldrende kvinde, som jeg hurtigt falder i hak med. Ikke i snak med, for Angela taler kun græsk. Det gør jeg ikke. Hendes datter taler engelsk, og hun bliver dermed vores mellemkvinde. Jeg føler mig hjemme, når jeg er på stedet. Det er hyggeligt at gå ind i den lille lejlighed og vide, at lige rundt om hjørnet bor værtinden, datteren og barnebarnet.

Dagene går med at køre ture langs vestkysten, ned ad smalle – virkelig smalle – veje til skønne strande. Jeg noterer flittigt og får så meget frappé undervejs, at jeg bliver afhængig. En dag tager jeg fri – jeg vil bare være i Sivota og tage med en turistbåd, der sejler rundt til de fem strande, der forgrener sig ud fra den lille bys centrum. Jeg har set båden, den ligger hver dag samme sted – jeg har bare aldrig set nogen sejle med den.

Sæsonen er nemlig ikke begyndt endnu, fortæller de mig på turistbureauet, der imidlertid i den gode sags tjeneste får fat i skipper, der tilbyder at sejle en tur med ’solisten’ den følgende dag. Derudover fortæller de mig om et sted, jeg bør se, før jeg skal hjem. Anbefalingen lyder på Floden Acheron, der skulle være den samme som Floden Styx. Den var, der mytologien den flod, de døde blev sejlet over på vej mod underverdenen til guden Hades.

Ydermere foreslår den venlige medarbejder, at jeg tager Angela med! Det er sørme en lille by, jeg bor i. Også til det siger jeg ”ja”. Med de to anbefalinger på to-do-listen går jeg tilbage og spørger datter Vasso, der bringer spørgsmålet videre til sin mor. Jeg vil gerne med, siger Angela og sprinter op ad trappen, skifter tøj, tager sin pung i hånden og solbriller i håret. Og så kører vi. En god times tid ud. Ved floden en god times tid. Hjem igen på en god times tid. Ca. fire timer i selskab med Angela uden at kunne føre en samtale.

Og så alligevel. Da vi på et tidspunkt sidder ved flodbredden og nyder en kop kaffe, tager hun sin telefon frem og viser mig et billede af en mand. Hun ser sørgmodig ud, hun lægger en hånd på sit hjerte og jeg spørger, om det er hendes mand, og om han er død. Angela nikker, selv om jeg vist egentlig bare snakkede dansk.

Vel hjemme igen fortæller Vasso mig, at det er rigtigt forstået. Hendes far døde af et hjertetilfælde for et par år siden. Vist kunne vi tale sammen, Angela og jeg uden et fælles sprog. Og vi fik grinet, vi fik peget på udsigter og smukke landskaber – smilet er en net vej til nærhed og så er det gratis.

Udflugten og 'samtalerne' med Angela har flere elementer i sig. Dels ville jeg aldrig have fået muligheden for den oplevelse, hvis jeg var arriveret til stedet med en rejsefælle. Dels har jeg nu - mener jeg at vide - altid et sted at bo, hvis jeg igen skal til Sivota. Og det skal jeg. Og denne gang bliver det meget, meget nemmere. Nu har jeg nemlig fået venner i byen, som jeg tror, kan kende mig igen. Det er trygt og godt at vide.

TIPS: Sivota uden for chartersæsonen: Find et fly til Korfu. Tag en bus (taxa er dyrt, hvis man ser ud, som om man aldrig har været på Korfu før) til havnen. Der går færger til Igoumenitsa med jævne mellemrum. I ventetiden er der naturligvis masser af frapper på cafeerne rundt omkring.

Billeje: Surf og find et godt tilbud i Igoumenitsa - eller spørg dit hotel/pension i Sivota, om de vil hjælpe med transport.

Jeg fløj med Ryanair til Korfu. Det var prisen, der afgjorde det.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS: